Cannabis culinair: recepten

Van cannabis is bekend dat je er de muchies van kunt krijgen, de ouderwetse bekende vreetkick. Cannabis wordt door de meeste consumenten gerookt, maar met de muchies door cannabis maakt cannabis echter zelf ook uit van de eet-cultuur (en soms dieetcultuur) daar het ook mogelijk is om de cannabis te verwerken in voedsel, te beginne bij het zaad. De legende gaat dat Prins Siddhartha in de periode dat hij mediteerde onder de bhodi boom in Varanasi en als boeddha verlichting bereikte dagelijks een hennepzaad en een rijstkorrel at. Tegenwoordig staan hennepzaden ook wel bekend als superfoods en wordt cannabis soms als raw food verwerkt bij smoothies, waarbij cannabis niet verhit wordt en de voordelen van de plantzuren zoals THCA beschikbaar zijn. 
Cannabis als psychoactieve 'eadible' 'voor door de maag' is vooral bekend omdat menig coffeeshop spacecake verkoopt, een cake waar wiet in is verwerkt, maar ook in de wat culinair meer uitdagende gerechten kan marihuana worden verwerkt. Cannabis wordt dan soms als kruid gebruikt om extra smaak te geven aan een bestaand gerecht. 

Hieronder staan tips gegeven voor de culinaire bereiding van cannabis met ook links naar diverse recepten om te koken met cannabis voor voor-, hoofd-, bij- en nagerechten; Van spacecake tot candy en van hennepbrood tot cannagazpacho. Let hierbij wel op de juiste bereiding en dosering; Eet smakelijk! 

- Iedereen kan koken met wiet, inclusief VPRO filmpje 

- Spacecake a la Nol (spacecake zonder er misselijk van te worden)

- Spacecake a RQS 

- Marokkaanse majoun, Indiase bhang & Litouwse henneppap met hennepzaad 

- Canna-icecubes

- Cannabis terpenes in the kitchen 

- Cannagazpacho  

- Easy canna firecracker

- Canna brownies a la JeffThe420Cheff 

- Cannabis chocolate pudding

- ‘Very high meal’, recept voor een wietburger 

- Chicken and Waffle Sandwiches by JeffThe420Cheff 

- Hennepbrood  

- Hennepvaria door Joosten & Kreeft

- How to make cannabis hard candy?

- Vegan cannabis Gummy Bears recipe

Skill Level: Intermediate

Total Cook Time: 45 minutes

Special items required: condiment bottle, gummy bear molds

The weed tincture we used was made by soaking vodka in weed for 2-3 weeks.
Before making the actual tincture, you need to decarboxylate the cannabis, which means you need to bake it in the oven for about 45-50 minutes to release the oils like smoking it does.

So take a cookie sheet and line it with parchment paper. Lay out 1 oz of cannabis buds and cover the whole thing with foil.

Bake at 225 degrees Fahrenheit for 45-50 minutes. Any higher than this and you are going to release too many oils and not have any left in your weed.

Take the buds and put them in a quart sized mason jar and fill the whole jar with vodka leaving about 1 inch of space at the top. Close the jar and let the mixture steep for about 2-3 weeks. You could do longer but beware that the longer it sits, the stronger it is going to get (please be very careful!).

Ingredients 
3 tsp cannabis tincture
2 green tea bags
3 tbsp date paste* (if not vegan, you could use creamed honey)
½ cup coconut water
¾ cup tart cherry juice (could use any juice though if you would prefer a different one)
1½ tbsp agar-agar powder (if not vegan, you could use gelatin powder)
pinch of salt

* For date paste, pour ¼ cup of hot water over ½ cup of pitted dates. Let sit for 5 minutes, massaging the dates a bit with your fingers to soften them up. Pour the dates and all the liquid into a blender or food processor and blend until smooth.

Cooking directions 
Bring the coconut water to a boil in a medium-sized pot then turn off the heat and add the two green tea bags. Let them steep for about 5 minutes. Don’t steep them for too much longer than that or you will have a very bitter taste to your cannabis gummy bears.

Take out the tea bags and add your juice, salt, and date paste. Return the mixture to a boil and then bring the heat down to a simmer. Add the agar-agar powder and whisk constantly for about 3-4 minutes. Turn off the heat and add your 3 tsp of cannabis tincture and whisk thoroughly so it is very well combined.

Place a funnel over a condiment bottle, and very carefully pour in the hot liquid. Put the lid on the condiment bottle and working carefully and quickly, pour the mixture into the gummy bear molds. Put the molds in the refrigerator and let set for 15 minutes. Remove bears from the molds and store in an airtight container.

Please ingest these gummy bears responsibly. Everyone’s tincture is going to be a different strength, so start small with even half a gummy and see how that goes after half an hour.

Enjoy responsibly!

Tot slot: Dosing with weed-eadibles 

Voor tips over lekkere en of voedzame verrasende andere cannabis recepten (bijvoorbeeld cannabis chocola) contact svp via twit @CannaKieswijzer