Hoofd Menu

Experiment Tiel

Tiel • 4 coffeeshops •

DG 15-07-2019:

TIEL - 'De politie vreest dat mogelijke deelname van Tiel aan het experiment met gereguleerde wietteelt zorgt voor meer straatverkoop. Dat meldt de politie in een advies aan de Tielse gemeenteraad', die beslist 17 juli over definief ja of nee betreft  deelname aan de wietproef.

DG 06-06-2019 Tiel wil meedoen aan proef met ‘staatswiet’ 

"De gemeenteraad is nog niet akkoord met de deelname, maar Tiel wil toch vast meedoen met de selectieprocedure. Aanleiding daarvoor is dat de belangstellingstermijn op 10 juni verloopt. Deelname gebeurt dan ook onder voorbehoud van besluitvorming door de raad die zich er op een later moment over buigt. In totaal mogen er maximaal tien gemeenten daadwerkelijk deelnemen aan de proef.

Als Tiel meedoet, betekent dat dat de coffeeshops in Tiel verplicht moeten meedoen. Ze mogen dan uitsluitend wiet in- en verkopen die afkomstig is van telers die door het Rijk worden aangewezen en gecertificeerd. Volgens burgemeester Hans Beenakker zijn dat er maximaal tien die elk tien soorten wiet mogen verkopen. ,,Het idee erachter is dat de achterdeurproblematiek wordt weggenomen”, aldus Beenakker. ,,In het gekke systeem dat we nu hebben, de gedoogconstructie, moeten de shops illegaal wiet inkopen.’’

Drie coffeeshops negatief over experiment

Beenakker heeft al gesprekken gevoerd met de eigenaren van die vier coffeeshops die Tiel rijk is. Van de vier eigenaren zijn er drie niet blij met het experiment. ,,Hun argument is dat elke coffeeshop eigen producten heeft’', aldus Beenakker. ,,Het is lastig als je dan van tevoren vastgesteld spul moet kopen. Ze moeten daarnaast dus verplicht meedoen en hebben zorgen over de straathandel.’’ "